HÍRLEVÉL

Feliratkozás hírlevélre

Az Ön e-mail címe:

Leiratkozás

Vitorlásruha-kölcsönzés


CANDOR CHARTER

JEANNEAU MAGYARORSZÁG

VILL KORR

Eastcraft

Merci munkássága

"Megállsz a tónál.

Aranylik sima tükre.

Felemeled óvatosan a szélét,

És betakarózol vele."

 

Merci még az 1990-es évek elején az elsők között kezdett el tengeri hajók bérlésének közvetítésével foglalkozni. Hovanecz Zoltánnal közösen vezetett Mira Mare nevű cége nevéhez fűződik az első nagyszabású magyar tengeri verseny (Mira Mare Cup) megrendezése, amely során számos balatoni vitorlázó először vett részt tengeri versenyen.

Mercinek ugyanis - lévén fiatalkorában a Nemzeti Bank tihanyi telepének versenyzője - sikerült a balatoni hajózás világából átjárást találnia a horvát tengeri charter-hajózáshoz, és a magyar vitorlás-körökben ismert személyiségként először próbálta a haladó vagy kezdő magyar vitorlázókat a tengerre csábítani.

A kezdeti cég, a Mira Mare felbomlása után Merci Bereczky László ismert magyar vitorlás versenyzővel állt össze. Ez a felállás lehetővé tette volna, hogy a charter-piac és a horvát tenger ismerete a profi versenyzői tapasztalattal, üzleti és vitorlázási rutinnal kiegészülve végre színvonalas szolgáltatásokat kínáljon a magyar közönségnek. Az így létrejött Mediterran Yachting nevéhez fűződik a Mediterran Kupa versenysorozat elindítása, amely soha nem látott mezőnyű és elismertségű versennyé nőtte ki magát. Sajnos a két vezető közötti viszony hamarosan elmérgesedett, ami a közös tevékenység megszűnését vonta maga után.

                                                        

Merci ezt követően Bossányi Zsolttal együttműködve alapított irodát, immár Mediterran Yacht Charter néven, amely szintén szép sikereket ért el mind a charter, mind a versenyrendezés terén. Sajnos Merci ezúttal is rosszul választott, Bossányi Zsolt 2005-ben Mercit ténylegesen kirabolva és a társaság akkori egyedüli munkavállalóját elcsábítva távozott a cégtől. 

A jelentős pénzügyi- és adatveszteség ellenére Merci - régi ügyfelei és barátai, valamint  újonnan csatlakozó fiatal kollégái segítségével - talpra tudott állni, és sikerült a Mediterran Yacht Chartert sikeres és elismert chartercéggé fejlesztenie. Munkájának gyümölcsét nem sokáig tudta élvezni: 2006. május 20-án agyvérzéssel kórházba szállították, ahonnan már nem tért vissza; június 6-án eltávozott közülünk.

Emlékére minden évben megrendezésre kerül a Spirit Kupa, ahol a résztvevők Mercire, mint az első magyar tengeri charter-verseny rendezőjére és a magyar charterhajózás úttörőjére emlékeznek. Merci életműve kitörölhetetlenül él mindazok lelkében, akiket ő indított útnak a tengeri hajóssá válás útján.

Féderer Ágnes cikke: http://www.nolblog.hu/index.php?action=view_blog&blog_id=1287&post_id=25693

A sailng.hu címlapján: http://www.sailing.hu/cikkek/egyebek/sporttortenet/zboray_mercedes_1949_2006/

Deutsch Magyar English