HÍRLEVÉL

Feliratkozás hírlevélre

Az Ön e-mail címe:

Leiratkozás

Vitorlásruha-kölcsönzés


CANDOR CHARTER

JEANNEAU MAGYARORSZÁG

VILL KORR

Eastcraft

Split Boat Show 2007

A nagy európai szárazföldi hajókiállításokkal ellentétben a horvátországi Split-ben megrendezett hajókiállításon közvetlen közelről, a vízen lehet a hajókat kipróbálni és megtekinteni. A kiállítás megrendezése az utolsó pillanatig a levegőben függött, mivel a Split-i "riva" területén zajló munkálatok a vártnál tovább elhúzódtak és a munkások régészeti leletek nyomára bukkantak.

Az előzményeknek megfelelően a vásár eléggé "ideiglenes" jellegű, de a szervezők azért pontonhidakkal és alkalmi kerítésekkel ötletesen kialakítják a kiállítás területét. A helyhiány azonban így is nagyon érezhető, bár a szervezők mindent bevetnek: szárzföld hiányában egy komplett lehorgonyzott Jadrolinia kompot is kiállítási területként használnak. Bár a kiállítás Horvátország második legnagyobb vársának szívében található, kívülről azonban még így sem látni semmit, sajnos vagy meg kell vennünk a belépőt, vagy be kell úsznunk. 

A parkolási katasztrófát túlélve és a 50 kunás belépőjegyet leszurkolva azért elég gyorsan bejutunk a területre, természetesen szívünk rögtön a vitorlás hajók irányába húz minekt:

A hajók közül először az új Beneteau First 50-est néztük meg közelebbről. A típust idei debütálása óta töretlen érdeklődés övezi. Hamarosan rájövünk, hogy az érdeklődés nem véletlen.

Az úri fehér hajóról lelépve szembe kapunk egy igazi feteke karbon csodát, a Murtic hajógyár legújabb büszkeségét, egy GP-42-es "Box Rule" versenyhajót. Természetesen midnent megfogdosunk, kipróbálunk, megtekerünk, próbakör persze nincs, majd a következő példánnyal esetleg....

Vissza a charter-hajók világába: Beneteau Oceanis 46. Józsi egy ilyen példánynak már büszke tulaja, úgyhogy a hajó neki ismerős.

Ismét szembejön egy nagyvas: Hanse 430e, melette Hanse 400 a "kistestvér" az új Hanse design kategóriában.

Ezt követően már csak jól ismert Grand Soleil, Dufour, Jeanneau, Elan, stb. hajókon futunk át. Megállunk egy időre az ELAN 340 mellett. Nagyon jól sikerült hajó. Scholz Imi szerint kis szélben nagyon megy, persze ezt gondoltuk magunktól is, hiszen a típus idén a Balatonon már bajnok hajó 33-as osztályban. Kicsi, olcsó, Elan és egyúttal nagyon jól felszerelt.

A vitorlások lassan elfogynak, az RC 44 flotta a tengeren várja éppen, hogy valamicske szél összegyűljön a Boat Show látványosságként szervezett versenyhez, de nem sok sikerrel. A kiállított hajók között végre lehetőségünk nyílik működés közben látni a "vizi-kenguru" nevű szerkezetet, ami minden várakozásunk ellenére nem süllyed el és nem törik szét, hanem vígan és nem is kis sebességgel szeli a kikötő vizét. Egy ilyet is egyszer mindenképpen ki kell próbálnunk!

http://www.croatiaboatshow.com/

A kiállításról promóciós videó letölthető itt!

Csatolt képek:

Red Carpet Murtic TP-42 Hanse 430 View Elan 340 BIG ONE Jadrolinija Old & New RC 44 Dock Orange speed Aerial Aerial 1 Aerial 2 Aerial 3 Vizi Kenguru

Deutsch Magyar English